torsdag 17. februar 2022

Hva kan vi lære av USAs venstrevridde eksperiment?

Populariteten til Demokratenes president Joe Biden og visepresident Kamala Harris er i fritt fall. Den synker raskere enn du rekker å si Senterpartiet, som her hjemme har hatt et helt enestående fall i oppslutning. Men to ting øker voldsomt i USA: Antall drap begått med skytevåpen, og inflasjonen. Begge deler som følge av en ansvarsløs venstrevridd politikk.

I en rekke amerikanske byer har politibudsjettet blitt kraftig redusert i kjølvannet av raseopptøyene som Black Lives Matter-bevegelsen igangsatte. Den tidligere så trivelige byen Portland nordvest i USA har vært beskrevet som «hipsternes Mekka». Her er det tett mellom mikrobryggeriene, bokhandlene og de økologiske kaféene. Byen har lenge hatt stor tiltrekningskraft på unge med en alternativ livsstil og et venstrevridd tankesett. Det har ikke vært så bra for byen. For i dag handler overskriftene om de helt ville drapstallene. Siden 2020 har antall drap i byen økt med svimlende 83 prosent. Og volden viser ingen tegn til å avta. I fjor lå antall skyteepisoder på over 1100, hvorav minst 83 med dødelig utgang. Det er svært høye tall for en by med bare 650.000 innbyggere. 

Ute av kontroll
Det virker helt åpenbart at byen har mistet kontroll over utviklingen. Det er en akutt mangel på politifolk etter at mange har valgt å slutte, og det er vanskelig å rekruttere nye. Og gjett hva: Grunnen som oppgis er at politiet ikke lenger føler seg verdsatt av byens myndigheter. Politibudsjettet er skåret kraftig ned i kjølvannet av opptøyene som fulgte etter at George Floyd døde under en pågripelse våren 2020. En spesialgruppe satt sammen for å bekjempe gjengkriminalitet er oppløst av samme grunn. De venstrevridde har fått det som de vil. For ikke så lenge siden gikk byens borgermester ut og sa at mange innbyggere ikke lenger føler seg trygge i byen som tidligere nettopp var kjent for å være trygg. I dag tør ikke lenger foreldre sende barna sine ut for å leke.

UTE AV KONTROLL: Portland har blitt en utrygg by

Dyster utvikling
Drapstallene i byen står ut, men Portland er slett ikke alene. Vi ser et større mønster: Minst 12 storbyer i USA satte ny drapsrekord i 2021, blant annet Philadelphia, Atlanta og Austin. Over hele USA har vi sett en stor økning. I følge en rapport fra FBI økte antall drap med nesten 30 % i 2020. Det er den største registrerte økningen gjennom tidene, og drapstallene fortsatte å skyte i været gjennom 2021. Enn så lenge er ikke drapstallene tilbake på 1970- og 80-nivå, men trenden er dypt urovekkende og markerer et brudd med den nedgangen i kriminaliteten USA tidligere har sett over tid siden 1990-tallet.

Politiet trekker seg tilbake
Demokratene skylder på koronapandemien. Som Joe Biden skulle fikse. Demokratenes forklaringsmodell er at marginaliserte grupper i samfunnet har havnet under enda større press. Man har imidlertid ikke greid å påvise noen årsakssammenheng. Derimot virker det åpenbart at det har spilt en avgjørende rolle at politiet rett og slett har trukket seg tilbake. I mange storbyer, de fleste styrt av Demokratene – ble man sterkt påvirket av protestbølgen etter George Floyds død og kravene om «defund the police». Politibudsjetter be kuttet og penger ble omfordelt til sosiale formål.

”Hands-Off Patrol”
Nyhetsbyrået Reuters har studert hvordan politiet i Minneapolis ble påvirket året etter at George Floyd døde. Man fant at arbeidsmetodene ble dramatisk forandret: Politiet stoppet færre i trafikken og gjorde langt færre personkontroller i jakten på narkotika og våpen. Tittelen på rapporten taler sitt tydelige språk: ”Hands-Off Patrol”. Politiet har ganske enkelt trukket seg tilbake og latt kriminaliteten overta.
Resultatet? Minneapolis har slått sin egen drapsrekord fra 1995, da byen fikk det lite flatterende tilnavnet «Murderapolis» av avisen New York Times.

Innrømmer sammenheng
Nå har til og med Demokratene motvillig begynt å innrømme at det finnes en sammenheng. I by etter by har man begynt å øke politibudsjettene igjen. Med Det hvite hus som heiagjeng. Der ser man veldig tydelig at kriminalitet blir et stort spørsmål nå i mellomvalgåret. I San Francisco måtte borgermesteren innføre unntakstilstand for å få renset opp i gatene. Litt av en kuvending da dette var den samme liberale borgermesteren som advarte mot ”overpolicing of the Black community” og skar politibudsjettet inn til beinet. Borgermesteren gikk ut og lovet et mer aggressivt rettsvesen og lavere toleranse mot de kriminelle elementene som ødelegger byen. Snakk om å møte seg selv i døren. I New York valgte innbyggerne en ex-politimann til ny borgermester, og oppdraget var tydelig: Gjenopprett ro og orden.

Venstrevridde krefter
La oss håpe de lykkes. I blodtåka for å få has på Trump var alt tillatt. Opptøyer og vandalisme ble sett gjennom fingrene med, og politiet fikk skylden. Hva har så «amerikanske tilstander» med Norge å gjøre? Kan vi lære noe? Utviklingen bør interessere oss, da det er de samme venstrevridde kreftene her hjemme som ofte motsetter seg «hardere tak» mot kriminalitet. Til og med «dialogpolitiet» formidler gjerne at løsningen på gjengproblematikk må finnes andre steder. Venstreraddisene vil bygge flere fritidsklubber. De som krever sosiale løsninger for å bekjempe kriminalitet (folk bor for trangt, det er ikke nok fritidsklubber, innvandrere føler seg dårlig integrert etc…) blir sjelden imøtegått og de får ikke mange motspørsmål. Men hvor finnes evidensen for at sosiale tiltak reduserer kriminaliteten? Sosiale tiltak har åpenbart ikke stanset dagens gjengkriminelle. Jeg avviser ikke sosiale satsinger, men poenget må være at de tiltakene må vurderes like grundig som andre kriminalitetsforebyggende tiltak.

SKADELIG: De venstrevridde kreftene møter seg selv kraftig i døren

Mordepidemi
Det er stor forskjell på USA og Norge, men likevel er det mulig å se det som nå utspiller seg i USA som et slags eksperiment med folks sikkerhet og hva det betyr å bruke silkehansker mot kriminalitet. For hva skjer? Jo – når rettsvesenet trekker inn klørne, politifolk slutter og gatene overlates til seg selv, får vi en massiv fremvekst av gjengkriminalitet og vold. Det er ikke rakettforskning (vel, kanskje for venstrevridde). Det er et paradoks at de marginaliserte gruppene man hevdet skulle dra fordeler av et vingeklippet politi, i stedet er de som betaler den høyeste prisen. Det gjelder ikke minst svarte menn, som dør i tusentalls i det som kan karakteriseres som en mordepidemi. 

Rekordinflasjon
Heller ikke økonomisk går det riktig vei for USA, der Biden-administrasjonen har brukt penger som om det ikke finnes noen morgendag. Enorme stimulanser er pumpet inn i økonomien, blant annet har hver amerikaner fått rundt 4000 dollar i «lommepenger». Venstresiden i Norge og Europa har applaudert dette, og slått fast at utviklingen viser hvorfor det ikke gjør noe med store budsjettunderskudd. Tvert imot hevder mange på venstresiden i fullt alvor at vi bør bruke betydelig mer penger og spare mindre.
Men så kom inflasjonstallene. Inflasjonen i USA steg til nesten 7 % prosent mott slutten av 2021. Det er det høyeste tallet på 40 år. Det hvite hus mener at også dette er pandemiens feil – en pandemi Biden skulle fikse. Den forklaringen overbeviser ikke mange. Biden-administrasjonen har vært pådriver for å øke husholdningenes forbruk, samtidig som færre amerikanere står til arbeidsmarkedets disposisjon. Dette har skapt et såkalt flaskehalsproblem i økonomien, og drevet prisene i været. Inflasjonsspøkelset er tilbake for fullt, og truer med å uthule lønnsøkningene til vanlige lønnstakere, akkurat som på 70- og 80-tallet.

REKORDLAV OPPSLUTNING: Joe Biden er den dårligst likte presidenten i moderne tid

Politisk lettsindighet
Derfor bør vi se på hva som skjer i USA: Flere av venstresidens mest populære ideer prøves ut der i «realtime» av sosialistene Harris og Biden. Resultat: En historisk økning av så vel inflasjon som mord. Det er dessverre heller ikke vanskelig å finne eksempler på politisk lettsindighet i Norge: De rødgrønnes bidrag til folks strømregning er et slikt eksempel. Noe av det mest problematiske er at strømstøtten åpner for et helt nytt prinsipp: At politikken skal kompensere borgerne for ulike utslag av markedet. De som virkelig tror at strømpriskompensasjonen blir en engangsforeteelse og at prisene kommer til å synke til et stabilt lavt nivå: Rekk opp hånden.


EKSPERIMENT: Det politiske eksperimentet til Demokratene har ført til rekordmange drap og ny inflasjonsrekord i USA. Det bør vi trekke lærdom av.

Politisk advarsel
Ved inngangen til mellomvalget har demokratene presidentembetet, et smalt flertall i Huset og et syltynt flertall i Senatet. Men utsiktene til å beholde flertallet i begge kamre arter seg nærmest som en ønskedrøm i amerikansk politikk i moderne tid. Joe Biden ligger lavere på målingene enn alle andre presidenter i moderne tid. Venstrevridd politikk virker ikke: Og apropos rating: Her hjemme er både AP og særlig SP i fritt fall. Sannsynligvis er det bare begynnelsen. Mye skade ble gjort allerede da SV hadde lagt sine klamme hender på statsbudsjettet i høst, og med SV og et stort komunistpati (Rødt) som stiger på meningsmålingene og vil kreve innflytelse, kan det faktisk føre til noe bra: At venstresvingen styrer i grøfta og blir der. Advarslene fra USA bør vi ta på alvor.

ELENDIG JOBB: Den rødgrønne regjeringen her hjemme står også til stryk



1 kommentar:

  1. Helt enig, men om det lyttes til er spørsmålet, når selv de som stemmer rødt her i landet og blir konfrontert med at de er kommunister svarer, nei vi er ikke den type kommunisme som eks Cuba eller lignende land, de får altså leve videre med at det finnes ulike typer kommunisme, de nye nå, er så meget bedre alternativ. Verden vil la seg lure, gang på gang, er jeg redd.

    SvarSlett