tirsdag 4. januar 2022

Hvem er Robert Malone?

Antiwaxere og konspirasjonsteoretikere har funnet seg en ny helt: En mann ved navn Dr. Robert Malone har nylig funnet berømmelse gjennom alternative medier. Han hevder å være oppfinneren av mRNA-vaksinen og sprer om seg med en merkelig blanding av misvisende påstander. Jeg har sett litt nærmere på Malones historie og hvem han er.

Jeg oppfordrer alle til å lese seg opp på Robert Malone, i stedet for å ta det den selvoppnevnte oppfinneren av mRNA-vaksiner sier for god fisk. Om han har funnet opp noe må det være antiwax-bevegelsen, og derfor er hans stjerne stigende i det alternative og konspiratoriske medieuniverset. Han begynte å dukke opp på podcaster og kabelnyhetsprogrammer for noen måneder siden, presentert som en vitenskapelig ekspert, og hevdet at godkjenningsprosessen for vaksinene hadde vært uklokt fremskyndet. Han fortalte Tucker Carlson at publikum ikke har nok informasjon til å avgjøre om de skal vaksineres. Han fortalte Glenn Beck at det er uetisk å tilby incentiver for å ta vaksiner. Han fortalte Del Bigtree, en antivaksineaktivist som motsetter seg vanlige inokulasjoner i barndommen, at det ikke hadde vært tilstrekkelig forskning på hvordan vaksinene kan påvirke kvinners reproduktive systemer. På show etter show har Malone, som raskt har samlet mer enn 200 000 Twitter-følgere, sådd tvil om sikkerheten til vaksinene mens han fordømmer det han ser på som forsøk på å sensurere dissens. Alt dette har spredt seg i alternative og konspiratoriske miljøer. Argumentene gjengis av folk som ikke har fnugg av peiling på medisin, virologi eller hvordan forskning fungerer.

ANTIWAX-HELT: Konspirasjonsteoretikere og vaksinemotstandere over hele verden har funnet seg en ny helt: Robert Malone
Selvoppnevnt oppfinner
Uansett hvor han dukker opp, hevdes det at Malone er oppfinneren av mRNA-vaksiner. Det er noe han hevder selv, og som står i hans Twitter-bio (som nå er suspendert). "Jeg oppfant bokstavelig talt mRNA-teknologi da jeg var 28," sier Malone, som nå er 61. Hvis det er sant – eller mer til poenget, hvis Malone tror det er sant – så burde du forvente at han skal kjempe for et helt annet budskap. Ifølge en fersk studie har innovasjonen som han hevder å være ansvarlig for allerede reddet hundretusenvis av liv bare i USA; det er snakk om at det snart kan føre til en runde med nobelpriser. Det er en type bekreftelse få forskere i historien har mottatt. Men i stedet for å ta en seiersrunde, har Malone fremstått som en av de mest høylydte kritikerne av sin egen påståtte bragd. Han har sådd tvil om Pfizer- og Moderna-vaksinene på stort sett alle podcaster eller YouTube-kanaler som vil ha ham. Hvorvidt Malone virkelig snakker sant om oppfinnelsen av mRNA-vaksiner, kan best overlates til den svenske nobelpriskomiteen.

Egen agenda
Malone er drevet av sin egen agenda. Det kan virke som om han har et slags hevnmotiv: Da Malone var hovedfagsstudent i biologi på slutten av 1980-tallet ved Salk Institute for Biological Studies, injiserte han genetisk materiale – DNA og RNA – inn i cellene til mus i håp om å lage en ny type vaksine. Han var den første forfatteren på en artikkel fra 1989 som demonstrerte hvordan RNA kunne leveres inn i celler ved hjelp av lipider, som i utgangspunktet er bittesmå kuler av fett, og en av flere medforfattere på en vitenskapelig artikkel fra 1990 som viser at hvis du injiserer rent RNA eller DNA i musemuskelceller, kan det føre til transkripsjon av nye proteiner. Hvis den samme tilnærmingen fungerte for menneskelige celler, sa sistnevnte artikkel i sin konklusjon, at denne teknologien "kan gi alternative tilnærminger til vaksineutvikling."

Vil innkassere æren
Disse to studiene representerer en banebrytende arbeid innen genoverføring, ifølge Rein Verbeke, en postdoktor ved Ghent-universitetet i Belgia, og hovedforfatteren av en 2019-studie om utvikling av mRNA-vaksine. Verbeke sier at Malone og hans medforfattere «for første gang utløste håpet om at mRNA kunne ha potensiale som en ny medikamentklasse," men han understreker at oppnåelsen av mRNA-vaksinene i dag er et resultat av mye samarbeid. Malone derimot, prøver å innkassere æren alene. Det er ikke slik moderne forskning fungerer. Malone droppet ut av forskerskolen i 1988, bare kort etter doktorgraden, og begynte å jobbe i et farmasøytisk selskap kalt Vical. Nå hevder han at både Salk Institute og Vical tjente på arbeidet hans og i det vesentlige hindret ham i å fortsette forskningen sin. (En talsperson for Salk Institute sier at ingenting i instituttets dokumentarkiv underbygger Malones påstander). Bioteknologiselskapet som Vical ble fusjonert inn i, Brickell, har ikke kommentert. Malone er fortsatt bitter over det han oppfattet som en slags mishandling, og har kalt det som skjedde med ham for «intellektuell voldtekt».

Vaksine-pionér
Et mål for Malones irritasjon, biokjemikeren Katalin Karikó, har blitt omtalt i flere nyhetssaker som en pioner for mRNA-vaksine. CNN kalte arbeidet hennes "grunnlaget for Covid-19-vaksinen" mens en overskrift i New York Times sa at hun "bidro til å beskytte verden mot koronaviruset." Ingen av disse historiene nevnte Malone. "Jeg er skrevet ut av historien," har han sagt. "Det handler om Kati." Malone sendte henne en e-post i juni, der han anklaget henne for å gi journalister falsk informasjon og blåse opp hennes egne prestasjoner. "Dette kommer ikke til å ende bra," heter det i Malones e-post. Karikó svarte at hun ikke, i motsetning til Malone, hadde hevdet at hun er oppfinneren av mRNA-vaksiner og også hun understreker at "mange mange forskere" bidro til suksessen. "Jeg har aldri hevdet mer enn å oppdage en måte å gjøre RNA mindre inflammatorisk," skrev hun til ham. Malone har omtalt seg selv som hennes "mentor" og "coach", selv om de har møttes personlig bare én gang, i 1997, da han inviterte henne til å holde en tale. I følge Karikó har Malone grovt overvurdert sine prestasjoner. Det er "hundrevis av forskere som bidro mer til mRNA-vaksiner enn det han gjorde." Det er relativt lett å se hva som er Malones motiv for å skryte på seg denne rollen, og hvorfor han har viet sitt virke til å diskreditere de som faktisk fortjener ros og ære. Derfor har han vendt seg mot vaksineprodusentene og vaksineprogrammet, noe som altså ikke er vitenskapelig fundert.

SELVUTNEVNT OPPFINNER: Dr. Robert Malone hevder å være oppfinneren av mRNA-vaksinen og sprer om seg med en merkelig blanding av misvisende påstander


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar