fredag 29. oktober 2021

Pressefrihet og arven etter KGB

 Denne uken hadde jeg gleden av å delta på det årlige Anna Politkovskaya-seminaret. 7. oktober markerte 15 år siden mordet på den modige journalisten, en av de mest prominente journalistene til årets nobelprisvinner Novaya Gazeta. Det er tankevekkende at fem andre kollegaer som skrev for den uavhengige avisen også ble myrdet, og at mange opplever trusler og angrep.

Årets fredspris er en av de viktigste på lenge. En tildeling jeg støtter helhjertet. Mordet på Politkovskaya er ikke oppklart, og er bare ett av flere tilfeller der gjerningsmennene slipper unna. Det russiske rettssystemet er dypt preget av arven etter KGB og sovjetisk undertrykkelse av politiske dissidenter, aktivister og journalister. For tiden er det rundt 300 politiske fanger i Russland. Nylig ble det avslørt systematisk tortur og mishandling i russiske fengselskolonier, og dette er trolig bare toppen av isfjellet. Det var interessant å overvære hvordan ekspertpanelet diskuterte betydningen av å håndtere slik kriminalitet, for at samfunnet skal kunne bevege seg fremover. Her spiller uavhengige og frie medier en helt sentral rolle når det gjelder å avdekke og dokumentere disse forholdene. For sitt arbeid med disse temaene måtte Anna Politkovskaya bøte med livet.

Ekspertpanel
Den norske Helsingfors-komiteen, som arrangerte debatten, hadde satt sammen et veldig kompetent panel. Mest kjent er nok Andrej Soldatov. Journalist, forfatter og en av Russlands fremste eksperter på den russiske sikkerhetsstaten. I sin bok The Red Web, viser Soldatov hvordan de hemmelige sikkerhetstjenestene utgjør en ubrutt linje fra Sovjetunionen til Putins Russland i dag.
Panelet bestod videre av Anna Yarovaya, journalist for den uavhengige regionale mediebedriften Sever.Realii. Hun dekker primært sporene etter stalinistisk undertrykkelse i nordvest-Russland og forfølgelsen av de som jobber for rettferdighet for ofrene, eller de som skriver om dem.
Tredje deltaker i panelet var Inna Sangadzhieva, leder for Russland-programmet til Den Norske Helsingforskomitéen (NHC). Hun har fulgt utviklingen i i det russiske samfunnet siden Sovjet-tiden. Debatten ble moderert av Berit Lindeman fra NHC.


EKSPERTPANEL: Fra venstre Anna Yarovaya, Inna Sangadzhieva og
Andrej Soldatov.

Brutalt drept
Anna Politkovskaya ble skutt og drept i Moskva 7. oktober 2006. Hun ble skutt fire ganger, hvorav ett skudd i hodet, i en heis i et leilighetskompleks der hun bodde. Hun var kjent for sin kritiske dekning av krigen i Tsjetsjenia og av Russlands president Vladimir Putin. Drapet kobles mot hennes undersøkende og kritiske journalistikk. Hun var en utrettelig reporter og hadde skrevet en kritisk bok om Putin og hans kampanje i Tsjetsjenia, der hun dokumenterte utstrakte overgrep og mishandling av sivile utført av russiske regjeringstropper. Hun etterlot seg en sønn og en datter fra et tidligere ekteskap.

STEDT TIL HVILE: Mange fulgte Politkovskaya til graven

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar