torsdag 8. oktober 2020

Leikvoll-skandale avverget i tolvte time

Påbyggingen av Leikvollhallen, med nye «Leikvoll C» som storstue og matcharena, var i ferd med å utvikle seg til en liten skandale. Fordi de ansvarlige i kommunen ikke hadde fått med seg at verdensidretten basketball spilles på parkett. Nå ser det likevel ut til at det ordner seg. Heldigvis.

I sin tid presterte Asker kommune å bygge «gamle» Leikvollhallen uten tribuner. Noe som førte til at basketballklubben Asker Aliens i lange perioder måtte spille sine hjemmekamper i Vollenhallen, i et område klubben historisk sett ikke har tilhørighet til. Ulike løsninger ble lansert for å bedre publikumsfasilitetene i Leikvoll, blant annet såkalte «teleskoptribuner», uten at dette noen gang ble realisert. De siste sesongene «løste» man det ved å bære stoler ut på gulvet ved siden av banen når det var kamper.

Forventninger
Stor var derfor gleden da fylkeskommunen kom på banen og inviterte til et samarbeid med Asker kommune om en utvidelse av hallkapasiteten på Risenga i forbindelse med utvidelsen av Bleiker vgs. Elever ved nye Risenga ungdomsskole vil naturligvis også nyte godt av bedre hallkapasitet. Jeg hadde tidligere foreslått å «skjøte på» eksisterende Leikvollhall, og det var denne løsningen som ble valgt. Endelig øynet man muligheten for en tidsmessig matcharena med god tribunekapasitet (foreløpig med det noe usexy navnet «Leikvoll C»).

Skandalen avverget
Men hva skjer? Jo – alarmklokkene gikk da kommunen ikke bare fjernet parketten i gamle Leikvoll A og B, men var bestemt på at også Leikvoll C skulle få et såkalt kombielastisk dekke. Det ville i realiteten rasert fremtiden for Asker Aliens som eliteklubb og sosial aktør i kommunen. Asker Aliens har gjennom en årrekke vært et av Norges aller fremste basketballag. Det er nesten ikke til å tro at man var i ferd med å legge syntetisk dekke som ikke tilfredsstiller minimumskravet fra særforbundet om valg av underlag. Heldigvis er det ikke for sent å snu, og så lenge det ikke er for sent er det lurt å gjøre akkurat det: Snu. Det ville vært en regelrett skandale om det ble brukt 160 millioner på et bygg som ikke ivaretar behovene til de det er bygget for, verken nå eller i fremtiden.

Inkluderende arena
Det er ikke mulig å gjøre endringer i Leikvoll A og B nå, det nye gulvet skal være klart i uke 40. Dermed har vi kun én hall igjen som egner seg for basket for gruppene ungdom og voksne spesielt, nemlig Vollenhallen. Inntil nye Leikvoll C står ferdig med parkett. Selv da vil det være for få flater med parkett i Asker. Parkett er eneste godkjente dekke for rullestolbrukere når det gjelder spesifikke idretter som basket og innebandy. Det fremstår som uforståelig og inkompetent at kommunen ikke på eget initiativ har tatt initiativ og stilt spørsmål ved hvorvidt hallen fungerer som en inkluderende arena for alle typer utøvere i arbeidet med å planlegge Askers nye storstue for hallidrett?

Ikke NM uten parkett
Hadde kommunen begått kjempetabben å bygge Leikvoll C med plastdekke (kombielastisk gulv) ville det heller ikke vært mulig å bruke arenaen som Askers storstue for basketball. Klubben kunne ikke ha søkt om gjennomføring av NM med et slik dekke. Prioriterte haller for den type arrangementer er pr. nå Nadderudhallen, Rykkinnhallen, Ammerudhallen og haller i Bergensområdet. Leikvoll A og B var en foretrukket arena før omlegging av gulv denne sommeren/høsten. 

Asker Aliens er en stormakt i norsk basketball. Her fra Rykkinhallen for noen år tilbake, etter seier over erkerival Bærum.

BASKET-STORMAKT:
Asker Aliens er en stormakt i norsk basketball. Her er jeg i godt selskap i Rykkinhallen for noen år siden, etter seier over erkerival Bærum.

Skaderisiko ikke vurdert? 
Og hva med skaderisko? Det virker heller ikke som om man har vurdert dette. Forskning viser til en signifikant høyere andel skader ved bruk av syntetisk underlag heller enn parkett for ballspillutøvere generelt, begge kjønn og at traumatiske skader hos utøverne har sammenheng med skostørrelse og friksjon i møtet med gulvet. Kvinner som spiller håndball er spesielt utsatt for skader ved spill på kombi-elastisk dekke, mens jenter er mindre utsatt for visse typer skadesituasjoner i basket da de spiller med mindre fart og kraft enn menn. Friksjonsmomentet virker lite hensyntatt ved valg av dekke. Det er mye forskning på området, og det fremstår som merkelig at ikke kommunen har fremskaffet denne. 

Lærdom  
Jeg er naturligvis svært glad for at vi nå får på plass i parkett i Leikvoll C men det er all grunn til å stille veldig store spørsmål til hvordan prosjektet har vært styrt og hvorfor man ikke har tatt hensyn til idrettens behov. Ikke før media koblet seg på og jeg fikk løftet saken til politisk nivå i tolvte time, fikk vi korrigert dette. Det bør være mye å lære av denne prosessen, men for å kunne gjøre det må vi vite hvordan den har vært og hva som har skjedd. Det kommer jeg til å følge opp.


NY STORSTUE: Ny hall med parkett og tribuner er svært etterlengtet i Asker. 

Jeg har tidligere skrevet om hallprosjektet i Budstikka. Saken kan du lese ved å trykke på logoen: 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar