torsdag 29. oktober 2020

Bedriftsbesøk hos Wettre bryggeri: - Bort med meningsløse regler!

Et høydepunkt denne uken var bedriftsbesøk hos Wettre bryggeri. Der fikk vi en omvisning, med spennende foredrag om øl og bryggeprosess. Stortingsrepresentant for Akershus, Himanshu Gulati, var med oss på besøket og holdt et godt foredrag om alkoholpolitikk. Det er på høy tid å myke opp alkoholloven.

Neste uke er Himanshu med på å fremme et såkalt representantforslag på vegne av FrP i Stortinget med tittelen «Representantforslag om en næringsvennlig og fornuftig alkoholpolitikk». Bakgrunnen er de mange hindringene som Wettre og andre små bryggerier i Norge opplever. Noen av innspillene til forslaget kom forrige gang Asker FrP og FrPs stortingskandidater besøkte Wettre bryggeri, foran siste stortingsvalg.

Rigid regelverk
Arrangementsansvarlig ved Kråka Pub, Rune à Toftini, foredro om øl og bryggeprosess, og benyttet anledningen til å formidle hvilke utfordringer gjeldende lovverk gir den lokale bedriften når det gjelder markedsføring og salg av produktene. Bryggeriet har for eksempel ikke lov til å markedsføre sin egen logo. En helt unødvendig rigid regel, som vi ønsker opphevet. Fremskrittspartiet fremmer nå en rekke forslag i Stortinget, om få bort de mest meningsløse reglene. 

SMAKSPRØVER: Vi fikk smake på mange av godsakene under omvisningen på bryggeriet. Her er arrangementansvarlig ved Kråka Pub, Rune à Toftini, på vei med et nytt brett. 

Liberalisering
Også lokalt jobber vi målbevisst for en liberalisering av regelverket. Innenfor nasjonale rammer bestemmer kommunene sin egen alkoholpolitikk, men Asker utnytter ikke lovverket maksimalt. Da kommunestyret i Asker for ikke så lenge siden behandle «Alkoholpolitisk plan» med tilhørende forskrifter, foreslo vi at utesteder skal kunne ha åpent til kl. 0330 og skjenke til kl. 0300, mot i dag skjenkestopp kl. 0230 og stenging kl. 0300. Jeg har ingen tro på at denne halvtimen med formynderskap har noen som helst alkoholpolitisk effekt, men det politiske flertallet i Asker synes det er rent for galt med så mye frihet. Litt formynderskap må vi tross alt ha, mente flertallet, og stemte forslaget vårt ned. Jeg kan love at vi vil fortsette å jobbe for en liberalisering på dette området. 

OPTIMIST: Jeg er optimist med tanke på å få fjernet noen av de mest meningsløse reglene som legger hindringer i veien for lokale bryggerier.

Samarbeid
Bedriftsbesøket på Wettre ble arrangert av Asker Frp i samarbeid med viken FpU. Leder for Asker Frp, Roar Wesche Juul, syntes det var hyggelig å få til dette sammen med ungdommen. De er med oss når det gjelder kampen for å rydde opp i meningsløse lover og regler. Jeg er helt sikker på at veldig mange er enige med oss i at det er på tide med en oppmykning av lovverket. Dette handler om å legge bedre til rette for de næringsdrivende og ikke minst for småskalabryggerier. Vi er heldige som har Wettre bryggeri i Asker. Da må vi også legge til rette for at de har gode rammevilkår, mente Roar.

Næringspolitikk
Det er lett å si seg enig med ham. Alkoholpoliikk er næringspolitikk og vi ønsker å gjøre det lettere for de næringsdrivende. Forslaget som nå fremmes inneholder blant annet disse punktene, som vil være relevante for Wettre og andre små bryggerier.
  • Stortinget ber regjeringen tillate markedsføring av alkoholfritt øl, med bryggeriets/produsentens egen logo 
  • Stortinget ber regjeringen tillate at produsenter har retten til å informere om egne produkter på egne sider i sosial medier, og at norske produsenter får frihet til å gi produktinformasjon om egenproduserte drikkevarer på egen hjemmeside slik de selv ønsker.
  • Stortinget ber regjeringen tillate at destillerier og bryggerier kan selge alle egenproduserte varer i egne produksjonslokaler. 
  • Stortinget ber regjeringen tillate salg av øl med mer enn 4,7% direkte fra mikrobryggerier
FORNØYDE BRYGGERIGJESTER: Her er jeg sammen med (f.v) Roar Wesche Juul (leder Asker Frp), stortingsrepresentant Himanshu Gulati, Simen Velle (Viken FpU), Thomas Klingen (Viken FpU) og Julianne Ofstad (Viken FpU).


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar