onsdag 8. april 2020

Det svenske samfunnseksperimentet i coronaens tid

Sverige har en del trekk som gjør det interessant å følge med på hvordan coronakrisen håndteres. Det er i krisetider at underliggende brister i samfunnet blir særlig tydelige.

Det svenske samfunnet har over lang tid vært preget av en relativistisk politisk korrekt tankegang som stadig flere nå får betale en høy pris for. Landets dårlige beredskap og mangler innen helsesektoren blir stadig mer åpenbare, og skyldes hovedsakelig beslutninger og prioriteringer fra verdens første feministiske regjering. Så vel stat, regioner og kommuner har over lang tid prioritert annen virksomhet. De kommunale og regionale prioriteringene i Sverige følger samme logikk som sosialminister (tilsvarende norsk helseminister) Lena Hallengren (S), som i et såkalt regleringsbrev til det svenske folkehelseinstituttet (i et regleringsbrev beskriver regjeringen hvilke mål og oppdrag forvaltningen har og hvor mye penger man får benytte i statsbudsjettet) ber instituttet om å innrette seg slik at man prioriterer migrantbarns helse samt likestilt folkehelse uavhengig av seksuell uttrykksmåte.

Politiske føringer
DET er det svenske folkehelsemyndigheter driver med, basert på politiske føringer. Dette korresponderer for eksempel med en av de sterkt kritiserte uttalelsene til svenskenes statsepidemiolog Anders Tegnell, som sa at det var et likestillingsproblem at de ansatte hos Spotify kunne jobbe hjemmefra og ikke andre. Det er nesten så man ikke tror det man hører. Men vi snakker altså om Sverige, og Tegnell fulgte bare det politisk formulerte hovedmålet for virksomheten hans, bestemt av den svenske regjeringen ved sosialminister Lena Hallengren. 

POLITISKE FØRINGER: Den svenske socialministeren Lena Hallengren setter prioriteringer, mål og budsjett for de svenske folkehelsemyndighetene.  

Unødig risiko

Coronavirusets herjinger og fremfart over hele verden og i Sverige, har synliggjort en rekke politiske feilprioriteringer, som skyldes politisk korrekthet og politisk feighet. Det er fascinerende å se hvordan svenske politikere i dag dekker seg bak Anders Tegnell, men her finnes det en tydelig politisk dimensjon: Politikere på alle nivåer i Sverige, både statlig, regionalt og kommunalt nivå, har alle samvirket slik at pasienter og helsepersonell nå utsettes for helt unødig risiko, ved at politikerne har prioritert HBTQ-sertifisering og det svenske likestillingsbyrået (jämställdhetsmyndigheten) som til hverdags synes å ha som sin hovedoppgave å avgjøre hvem som blir mest krenket. 

VIRUSET HERJER: Coronaviruset setter samfunnet på prøve. Ikke alle land håndterer krisen like bra.

Åpenbare brister

Det er politikerne i Sverige som må ta ansvar for at embetsverk og forvaltning allerede fra begynnelsen av var feildimensjonert og feil innrettet for å håndtere en pandemi. Samtlige regioner i Sverige viser åpenbare brister i beredskapen når det gjelder å håndtere virologiske pandemier. Helsepersonell mangler adekvat beskyttelse som engangshansker, beskyttelsesklær, visir og enklere munnbind.

Dårlig «record»
Etter riksdagsvalget i 2014 fikk Sverige verdens første feministiske regjering. Det har ikke gått så bra. Den utøvende makten er gjennomsyret av venstreliberalt tankegods og mentalitet, dominert av følelser, aktivisme, politisk korrekthet og politisering av vitenskapen, fremfor empiri og rasjonalitet. Dette har vist seg å få skjebnesvangre konsekvenser for Sveriges beredskap når det gjelder store kriser som den pandemien coronaviruset har forårsaket. Likheten mellom coronakrisen på den ene siden og migrasjonskrisen og skogbrannene på den andre siden er slående. Sverige var ikke i stand til å håndtere noen av dem. Både det svake arbeidet med ny terrorlovgivning, det reaktive atferdsmønsteret under migrasjonskrisen i 2015 og det sendrektigheten under skogbrannene i 2018 er godt dokumentert. Den nåværende håndteringen av coronakrisen ser i realiteten ut som en blåkopi av Sveriges tidligere prestasjoner.

Sverige stikker ut
Sverige stikker ut fra resten av verden når det gjelder håndteringen av den pågående krisen. Det er derfor interessant å se på hva sammenlignbare land har gjort tidligere, når det gjelder prioriteringer og beredskap. De fleste land har i varierende omfang valgt å prioritere trusselen mot spredning av farlig virus, multiresistente bakterier og andre sykdomsfremkallende tilstander vesentlig høyere enn regjeringen Löfven. Tyskland har for eksempel en forvaltningskultur som ligner den svenske, og departementene har et embetsverk og en forvaltning som ligner den svenske folkehelsemyndigheten, men med et mer helhetlig ansvar. 

STIKKER UT: Sverige stikker ut fra resten av verden når det gjelder håndteringen av coronakrisen

Viktige forskjeller
Det gir en helt annen effektivitet og en mye bredere tilnærming til situasjoner og tilstander som truer samfunnet i form av virus- eller bakterieangrep. I Tyskland går både analyser og prognoser hånd i hånd med allokering av ressurser til lokalsamfunnene. Den aller viktigste forskjellen er likevel at de fleste andre lands departementer, forvaltning og embetsverk har hatt bekjempelse av pandemier og sykdomsutvikling i samfunnet som et hovedmål for myndighetenes virksomhet. En slik prioritering av pandemier, bakteriologiske trusler og virusangrep finnes ikke hos verdens første feministiske regjering.

Lavt utdanningsnivå
Nå slår konsekvensene av de politiske beslutningene og regleringsbrevene inn med full kraft. Hallengren er et SSU-produkt (SSU tilsvarer AUF i Norge), og tilhører samme identitetspolitiske fraksjon hos de svenske Socialdemokraterna som justisminister Morgan Johansson og energi- og digitaliseringsminister Anders Ygeman. Fellesnevneren er at de har sin bakgrunn fra SSU, og i liten grad har tilført den svenske regjeringen kompetanse innen statsforvaltning, folkehelse eller helsepolitikk. Mangel på kompetanse og utdanning er ellers noe som kjennetegner dagens svenske regjering, som er en av de lavest utdannede i Europa.

Identitetspolitisk verktøy
I dag fungerer forvaltningen i Sverige som identitetspolitiske verktøy, noe som gjør den lite egnet til å håndtere en pandemi. Sverige passerte nettopp Italia i antall døde sett i forhold til antall innbyggere. Som sosialminister og politisk ansvarlig har Lena Hallengren valgt å prioritere det som best passer hennes politiske profil. Effekten av det hele er at det for Sverige nå handler mest om hvem som først og verst skal rammes av corona-viruset, og i siste instans hvem som skal dø. De her hjemme som synes Sverige har en fin tilnærming bør reflektere over dette, og ta innover seg de høye dødstallene som nå har passert Italia i forhold til antall innbyggere. Norge satte inn tiltak som har virket, og det fremstår som en gal beslutning å åpne barnehager og skoler 20. april. Da risikerer vi fort en oppblomstring av smittetallene og potensielt flere døde. Dette er på ingen måte over og ingen ønsker seg svenske tilstander.

SVENSKE TILSTANDER: Sverige har nå passert Italia i dødsfall i forhold til antall innbyggere

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar