tirsdag 18. februar 2020

Tillit bygges ikke med festtaler

Det er viktig for tilliten til kommunen at folk ikke sitter med inntrykk av kameraderi og vennetjenester. Dette innlegget er skrevet sammen med leder for Asker Frp, Roar Wesche Juul:

Nylig vedtok formannskapet å melde nye Asker kommune inn i Transparency International Norge. Flere uheldige saker som er avdekket viser at det blir viktig å følge opp med mer enn festtaler.

Etikk og samfunnsansvar er et definert satsningsområde i Asker kommunes arbeidsgiverstrategi. Kommunen omtaler seg som en transparent organisasjon, med åpenhet i beslutningsprosesser, der kommunens verdier og etiske retningslinjer er sentrale fundamenter. Som medlem i TI vil Asker kommune bidra til felles innsats for åpenhet, integritet og ansvarlighet i samfunnet for å forhindre korrupsjon og misligheter nasjonalt og internasjonalt. Det er bra, men blikket bør rettes mot egen organisasjon. 

BLIKKET MÅ RETTES INNOVER: Asker kommune ble nylig med i organisasjonen Transparency International. Mye tyder på at blikket bør rettes innover mot egen organisasjon. 
Til formannskapet sies det at Asker kommune har gode varslingsrutiner, både internt og eksternt. Likevel er det lokalpressen som har avdekket flere saker som har gitt kommunen noen omdømmemessige riper i lakken. Dette viser at det er nødvendig med kontinuerlig fokus og åpenhet rundt problemstillinger knyttet til korrupsjon, interessekonflikter, inhabilitet og vennetjenester. Spørsmålet er naturligvis hvorvidt det som har kommet frem hadde blitt fanget opp om ikke lokalpressen hadde gjort en grundig jobb. 

KONTINUERLIG FOKUS: Det er nødvendig med kontinuerlig fokus og åpenhet rundt problemstillinger knyttet til korrupsjon, interessekonflikter, inhabilitet og vennetjenester. 
Sist fredag kunne Budstikka avsløre at kommunetopper prissatte et halvt mål boligareal til 120.000 kroner da arealet ble overført. De slapp dermed unna med 1.500 kroner i dokumentavgift til staten, men eksperter mener at eiendommen er verdt mellom én og tre millioner kroner og at avgiften skulle vært langt høyere. Det viser seg videre at kommunen ikke handlet i tråd med egne retningslinjer. Vedtak som gjelder ansatte, skal godkjennes av to medarbeidere, deriblant seksjonsleder. Denne regelen ble ikke fulgt da Tor Arne Midtbø og Sissel Haug – begge ansatt i kommunen – fikk godkjent arealoverføring.

Vi husker da det ble avslørt at rådgiver Yngve Kristoffersen og hans nærmeste leder Kari Ekerholt i Asker kommune hadde inngått en avtale som innebar at Kristoffersen fortsatte i kommunen etter at han hadde pensjonert seg. Avtalen ble inngått samme dag som Kristoffersen sa opp, og sikret ham bedre betaling for å utføre den samme jobben, nå som privat næringsdrivende. I kjølvannet av denne saken ble det avdekket flere avtaler i kommunen som ikke tålte dagens lys.

Det tredje eksemplet er den kommuneansatte som «tok kjøkkenveien» og fikk godkjent ekstra kjøkken der andre boligeiere har fått nei. Søknaden fra en ansatt i plan og bygg skled rett gjennom. Til tross for at et såkalt kjøkken nummer to i utgangspunktet ikke er lov i Asker kommune. I godkjenningsbrevet for den nye underetasjen med separat inngang nevnte ikke byggesaksavdelingen den særegne «kjøkkenregelen» med et ord.

Sånn kan vi ikke ha det. Kommunens tillit bygges opp og bevares ved at innbyggerne oppfatter saksbehandlingen som upartisk, rettferdig og forsvarlig. Forhold egnet til å svekke tilliten administrasjonen, må opp i dagen. Noen må stille de ubehagelige spørsmålene. Det kommer Frp til å gjøre. Vi er spent på svarene.

SPØRSMÅL OM TILLIT: Forhold egnet til å svekke tilliten til kommunens administrasjonen, må opp i dagen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar