onsdag 2. oktober 2019

Svensk innvandringspolitikk møtte veggen i EU-parlamentet

At den svenske sosialisten Ylva Johansson ble foreslått som ny EU-kommisær med ansvar for migrasjonsspørsmål høres ut som en match fra helvete, og denne uken ble da også Johansson underkjent av EU-parlamentet. Den tidligere kommunisten Johansson tilhører venstrefløyen i Sosialdemokraterna.

Etter en lang utspørring av Johansson i EU-parlamentet har kritikken haglet og utnevnelsen er satt på vent i påvente av flere og bedre svar. For fortsatt å være aktuell som EU-kommisær må hun komme med skriftlige svar innen fredag denne uken. Det er uvanlig at en foreslått EU-kommisær ikke godkjennes med en gang etter utspørringen. I løpet av den flere timer lange utspørringen i EU-parlamentet uttrykte flere EU-parlamentarikere skarp kritikk mot Sveriges innvandringspolitikk. Lengst gikk Peter Kofod fra Danmark: - Jeg blir urolig når man ser kaoset i Sverige. Vi i Danmark er urolige. Om du skulle bli kommisær – vil du jobbe for å eksportere svensk innvandringspolitikk til Europa, spurte en bekymret Kofod. Den svenske moderaten Tomas Tobé deler kritikken og ga uttrykk for at man bør kunne forvente seg mer tydelige svar fra en tiltenkt EU-kommisær. I følge Johansson selv var de uklare og manglende svarene uttrykk for en bevisst strategi... Den portugisiske EU-parlamentarikeren Paulo Rangel mente at Johansson risikerer å bli kjent som en «comeback-kommisær» siden det var så mange spørsmål hun ba om å få komme tilbake til. Tomas Tobé tror ikke at Johansson klarer seg. Hun kan nå få nye spørsmål og det kan bli holdt en ny høring. EU-parlamentet tar endelig stilling til hvordan den nye EU-kommisjonen skal se ut 23. oktober.


UNDERKJENT: Det er uvanlig at foreslåtte EU-kommisærer ikke godkjennes etter høring i  EU-parlamentet, men Ylva Johanssons utnevnelse er satt på vent.

HARD KRITIKK: Flere EU-parlamentarikere rettet hard kritikk mot Sveriges innvandringspolitikk, som vekker bekymring i mange land.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar