onsdag 30. oktober 2019

NAV-skandalen: Vågeng må gå

Jeg reagerer svært kraftig på den enorme NAV-skandalen som nå er avdekket. Uforståelig nok har arbeidsminister Anniken Haugli så langt «fredet» NAV-direktøren og sagt at hun har tillit til Sigrun Vågeng. Det har ikke jeg. Jeg er rykende uenig med Haugli.

Vågeng burde selvfølgelig gå av. Hun burde ha gjort det allerede. Om hun ikke går vil det dessverre forsterke inntrykket mange har av det offentlige Norge – at man kan valse over enkeltmenneskers rettssikkerhet uten at det får konsekvenser for de ansvarlige, at inkompetanse ikke får konsekvenser og at «systemet» beskytter seg selv. Den skandalen som nå er avdekket må få konsekvenser. Det betyr at noen må gå, og mest nærliggende er det at NAV-sjefen går av. At hun ikke har gjort det allerede er nesten provoserende.

Feil
Denne uken kom det frem at NAV i en årrekke har praktisert reglene for å ta med seg stønad ut av Norge til et annet EØS-land feil, slik at rundt 2400 trygdede personer har fått reaksjoner uten grunnlag. 36 personer er idømt fengselsstraff. Hauglie (H) har understreket at hun har tillit til Vågeng. Vågeng selv har uttalt at hun ønsker å fokusere på at NAV tar saken på alvor. Det holder ikke i det hele tatt. Og det holder ihvertfall ikke for ofrene for denne skandalen. De må se en konsekvens, og da er det naturlig at NAV-direktøren går. Dette handler om hvilke signaler samfunnet sender til en utsatt gruppe og i forhold til folks rettsoppfatning.

Må stilles til ansvar og straffes
Som øverste sjef er det jobben til Vågeng – som innkasserer en fet offentlig lønn finansiert av skattebetalerne – å sørge for at lovverk og regler blir tolket korrekt og fulgt. Det er faktisk det minste vi bør kunne forvente. Hvor vanskelig kan det være? Det har ikke manglet signaler om at NAV sin praksis var feil. Likevel fortsatte den. Ved sin forsømmelse har Vågeng bidratt til at uskyldige mennesker har blitt ødelagt. Det er grovt. Det gjør skandalen enda større om hun ikke stilles til ansvar – slik ethvert menneske i enhver lederstilling i privat sektor hadde blitt. Jeg forventer at Vågeng forfølges med samme nidkjærhet som den mange vanlige mennesker utsatt for. Vanlige mennesker som blir forfulgt og straffet for langt mindre ting enn toppene slipper unna med. Hun bør egentlig ikke bare gå av – men få en straff som står i relasjon til de problemene og den lidelsen en rekke uskyldige mennesker er påført – med store etterbetalingskrav og sågar fengsel. Det finnes altfor mange eksempler – ikke bare i denne saken – på at hennes etat henvender seg til mennesker på et respektløst og uforståelig byråkratspråk, ofte ledsaget av trusler. 

MÅ STILLES TIL ANSVAR: Det eneste anstendige for Sigrun Vågeng er å gå av. (Foto: NAV)
Politisk ansvar
Det politiske ansvaret for NAV-skandalen hører faktisk hjemme hos de rødgrønne og da særlig hos tidligere arbeidsminister Hanne Bjurstrøm. Den feilaktige regeltolkningen ble nemlig innført av den rødgrønne regjeringen i 2012 - med daværende statsråd Hanne Bjurstrøm som ansvarlig. Juristen Bjurstrøm satt fra 21. desember 2009 til 21. september 2012, og det var da feilen skjedde. Hun – av alle – burde visst bedre. Ikke bare er hun altså utdannet jurist, hun har vært dommer i Arbeidsretten, jobbet i Europarådet, i Justisdepartementet og hos Regjeringsadvokaten. Det var da hun var arbeidsminister at forskriften om å implementere EØS-avtalens trygdeforordning ble formalisert i juni 2012. Det blir derfor helt urimelig å rette kritikk mot Anniken Haugli, som faktisk prøver å rydde opp i skandalen. Det han kan klritiserers for måtte være å frede Vågeng, for her bør selvfølgelig hoider rulle. Det er det eneste anstendige.Kanskje trengs en gjennomlufting i hele NAV-systemet – både når det gjelder kompetanse, mentalitet og kultur.

POLITISK ANSVAR: Det politiske ansvaret hører hjemme hos Hanne Bjurstrøm (foto: LDO)
EØS en avsporing
Jeg har mnerket meg at noen har forsøkt å gjøre denne tragiske saken til et spørsmål om hvorvidt Norge bør si opp eller reforhandle EØS-avtalen. Dette handler ikke om EØS-avtalen i dete tatt. Forsøk på slå politisk mynt på dette er nærmest uverdig. Denne saken handler utelukkende om offentlig inkompetanse og ansvarsfraskrivelse. Som toppleder og toppolitker har du en fordømt plikt til å sette deg inn i Norges internasjonale forpliktelser – enten de er hjemlet i EØS-avtalen eller andre steder, og sørge for at regler og avtaler blir etterlevd.

Inkompetanse
NAV har ikke bare tolket regelverket feil, det synes som om man aktivt har motarbeidet forsøkene på å få ryddet opp. Først sa NAV at de ville justere reglene for å forhindre at saken havnet i EFTA-domstolen. Etaten mente da at regelendringen ville ha begrenset betydning. Da det senere gikk opp for etaten hvor massivt dette var, skrev NAV at de ikke kunne lete opp alle de uriktige sakene selv. Kanskje straffesakene, men også det ville være mye arbeid (!). Tenk det. Mye arbeid...
I det siste, krasse brevet fra departementet stilles det spørsmål om NAVs kompetanse. Det er et høyst betimelig spørsmål. 

Folkevalgt ansvar
Vi som folkevalgte skal beskytte folket mot overgrep fra det offentlige. Hvis ikke vi gjør det – hvem gjør det da? Skulle bare mangle at ikke noen blir stilt til ansvar for det som har skjedd. De bør betale erstaning personlig – slik at det svir. Det er vel ikke skattebetalerne som skal finansiere inkompetansen. En bedriftsleder som begår en grov feil eller forsømmelse beskyttes ikke av noen, og har heller ikke tilgang til ubegrenset med skattepenger for hjelp. Jeg håper i det lengste at dette virkelig er snakk om en feiltolkning, og ikke bare et kynisk forsøk på å spare penger på de svakestes bekostning. Hoder må rulle. I anstendighetens navn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar