torsdag 21. november 2019

Asker bør søke om statlig finansiering av eldreomsorgen

Når kommunestyret i nye Asker i desember behandler budsjett og handlingsprogram, kommer Frp til å fremme forslag om at Asker kommune skal søke om å få delta i Frp og regjeringens forsøk med statlig finansiering av eldreomsorg. 

Det er gode grunner til at kommunestyret bør si ja. Kjernen i denne modellen er at det er den enkeltes behov som skal utløse penger, og ikke prioriteringene til det enkelte kommunestyre. Det er naturligvis lettere å yte omsorg når penger ikke er noe problem. Gjennom forsøket med statlig finansiering får kommunene øremerkede midler, slik at de eldre ikke kan nedprioriteres. Forsøket har til nå gitt gode resultater, både for de ansatte og for de eldre i de kommunene som har deltatt. Disse kommunene trekker blant annet frem økt brukermedvirkning, at ansatte har fått økt sin kompetanse og forstår brukernes behov bedre, og bedre samarbeid innad i kommunen. Kommunene mener de også gjennom forsøket kan gi brukerne bedre og hyppigere vedtak om tjenester. Alle de kommunene som er med i forsøket dag har søkt om å få være med videre, og ordningen utvides fra 2020.
Her bør Asker kommune kjenne sin besøkelsestid og søke om å få delta. Forsøket styrker ikke bare omsorgstjenestene faglig i kommunene som deltar. Gjennom dette forsøket vil Asker kommune også få et inntektspåslag tilsvarende fire prosent av netto driftsutgifter på omsorgsområdet (begrenset oppad til 28 mill. kroner per år). Disse midlene skal benyttes til å styrke omsorgstjenestene. Dette vil gi bedre tjenester til brukerne i kommunen. Og på denne måten vil forsøket også gi Asker kommune en økt mulighet til å prioritere omsorgstjenestene. Det bør samtlige partier støtte opp om, og jeg håper at vi får gjennomslag for Asker kommune kan delta i forsøket.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar