mandag 22. april 2019

Terrorangrepene i Sri Lanka en vond påminnelse

Første påskedag samlet kristne over hele verden seg for å feire Jesu oppstandelse og livets seier over døden, lysets og godhetenes seier over ondskap og mørke. Akkurat på denne dagen slo terroren til i Sri Lanka.

Over 300 mennesker ble drept i velkoordinerte angrep mot fem kirker og tre hoteller ulike steder på øya. Å slå til mot mennesker som er samlet til gudstjeneste er uttrykk for en utstudert og ekstrem bestialitet. Det er knapt mulig å forestille seg at noen vil utnytte det at kirkene er fylt av fromme mennesker til å spre død og fordervelse. Der en helt djevelsk handling begått i den hensikt å splitte, for å spre frykt og mistro både innen kirken og i hele verden. Derfor er det viktig at vi står sammen og at vi står opp mot ondskapen. 


FORTVILELSENS ANSIKT: Islamistiske terrorister spredte død og fortvilelse i påskehøytiden. Verden bør reise seg i raseri, og snart kalle en spade for en spade.
Vond påminnelse
Det som skjedde i Sri Lanka er en vond påminnelse om at virkeligheten for mange kristne over hele verden er preget av forfølgelse og trakassering. Her i Norge tenker vi kanskje ikke så mye på dette, fordi kristendommen fremdeles er den etablerte religionen. Men globalt er faktisk kristendommen den mest forfulgte religionen. I land som Nord-Korea og Afghanistan, på Afrikas horn og i flere muslimske land i Midt-Østen, er det å bekjenne seg til den kristne troen forbundet med livsfare. Akkurat slik det var for 2000 år siden. Kristendommens grunnleggere ble forfulgt og henrettet. Faktisk er det dette langfredag handler om. De første kristne som lot seg døpe var smertelig klar over at veien til Colosseum eller andre steder der henrettelser var folkeforlystelse, kunne være kort.


VED COLOSSEUM: Her er jeg ved Palatin-høyden rett ved Colosseum i Roma. Det gjorde dypt inntrykk å være inne på arenaen der kristne ble slaktet ned for fote for 2000 år siden. Dessverre tilhører ikke forfølgelse av kristne historien.
Siviliserende kraft
Kristendemokratenes nye stjerne i Sverige, Ebba Busch Thor (hun er halvt norsk med norsk far), skrev nylig en kronikk i den svenske storavisen Expressen, der hun påpeker at land med en kristen tradisjon og kulturarv ofte preges av det fungerende demokrati, økonomisk utvikling og humanistiske verdier. Og det stemmer – kulturelt har kristendommen gått hånd i hånd med en slik utvikling. Kristendommen har vært en siviliserende kraft. Om man ser seg rundt kan det samme neppe sies om islam. Nå er det selvsagt ikke slik at man må bli kristen på grunn av den økonomiske utviklingen. Poenget er at mennesker over hele verden som var samlet gudstjenester i påsken, var det fordi de tror på at Jesus er sannheten. Slik de var det i Sri Lanka - de kristne som ble slaktet ned. 

Mange forfølges og drepes
Colosseum er i dag en ruin. Men som tragedien i Sri Lanka og mange andre steder i verden viser – tiden da kristne dør for sin tro er ikke over og hører ikke til en fjern historie. Dette er virkelighet for mange i dag. Angrepene i Sri Lanka var en brutal og ekstrem påminnelse. Men påsken handler om Jesu seier over døden, og selv om mange opplever det vanskelig akkurat nå, er påsken for de kristne en forsmak på den dagen som skal komme – den dagen alle tårer skal tørkes. Frem dit må vi stå sammen, sørge med de som sørger og gråte med de som gråter.

Stå opp mot ondskapen

Vi må fortsette å tro at det gode vil seire. Det finnes ikke noe alternativ. Men vi må også stå opp mot ondskapen. Da må vi også våge å identifisere den. Det er tydeligvis ikke politisk korrekt å peke på at kristne var det primære målet for angrepene og at det handler om islamistisk terror. Ifølge nyhetskanalen CNN tyder de første etterretningsrapportene på at gruppen som sto bak er inspirert av IS. Asiatiske kontraterrorisme-kilder sier til nyhetsbyrået Reuters at angrepene har IS og Al Qaida sitt DNA, og at angrepene må ha blitt utført av en gruppe med «betydelig operasjonell kapasitet og med godt trente ledere».

Raseri
Det er neppe «rocket science» å slå fast at dette virker som «god, gammeldags islamistisk terror». Det er forøvrig interessant å legge merke til retorikken på venstresiden. Sist jeg sjekket var ikke «easter worshippers» en egen religion. Likevel er dette uttrykket hyppig brukt. Nei dette var et angrep på kristne. Vi skal stå sammen, og støtte forfulgte kristne over hele verden. Men vi bør også bli rasende. Noe annet er egentlig å normalisere terrorisme.

VENSTREVRIDD RETORIKK: Det er påfallende å legge merke til forskjellen i ordbruken når det gjelder fordømmelsen av terrorangrepet på New Zealand og angrepene i Sri Lanka i påsken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar