lørdag 9. mars 2019

Nulltoleranse mot æreskultur

La oss ta det helt grunnleggende: Muslimske kvinner bruker hijab og heldekkende hodeplagg fordi det anses som så seksualisert å vise håret at menn ellers ikke kan styre seg. Det bør være det grunnleggende og eneste premisset for debatten.

Det kan selvfølgelig være deres eget frivillige valg når voksne kvinner bærer hijab eller andre undertrykkende plagg, samtidig vet vi at «frivillighet» kan være et produkt av mange faktorer – som tradisjon, kultur og sosialt press. Det vi imidlertid kan være helt sikre på, er at ingen småjenter frivillig tar på seg hijab. Dette gjør de på direkte ordre fra voksne. Dette handler altså om at småjenter anses som sexobjekter, hvis «ære» skal beskyttes ved hjelp av hijab. 

Sykt
«Ære» er forresten et merkelig ord i denne settingen. «Syk» er heller ordet jeg vil bruke om en tradisjon som bunner i et sykt syn på både menn og kvinner. Jeg vil ha et totalforbud mot hijab på småjenter, men innser at dette reiser noen dilemmaer i et åpent og demokratisk samfunn som vårt. For vi ønsker vel tross alt ikke at sosiale myndigheter eller politiet skal kunne sparke opp dørene til private hjem der man vet at de driver og setter hijab på jentene. Og selvfølgelig må vi ha i bakhodet at det faktisk er barn det er snakk om. Det er ikke alltid lett å vite hva vi skal gjøre, men det er faktisk desto lettere å si hva vi ikke skal gjøre: Vi skal ikke løfte frem småjenter med hijab som forbilder. Vi skal ikke bruke dem i propagandaøyemed eller illustrasjoner for offentlige tjenester, og vi skal absolutt ikke bidra til å normalisere den syke tradisjonen det er å se på småjenter som sexobjekter. 

SYK TRADISJON: Jeg er enig med Ole Hovengen i Drammen og Viken Frp. Kvinnedagen blir useriøs om ikke dette er hovedparolen. 
Sverige igjen
De mest ekstreme eksemplene på dette i ikke-muslimske land finner vi i Sverige. Ikke uventet: Utrolig nok fikk leder for det svenske svømmeforbundet, Ulla Gustavsson, sparken da hun tok avstand fra det svenske idrettsforbundets reklame med en liten jente i hijab. Men hun nektet å beklage: «Vil de vise jenter med innvandrerbakgrunn kan dette fint gjøres uten at de har hijab på seg. Nå viser det svenske idrettsforbundet at de liker og oppmuntrer til sosial kontroll, kjønnslemlestelse, barneekteskap og æresrelatert vold. Det opprører meg», raste hun. 

KONTROVERSIELT: Betegnende nok ble det i Sverige ansett som for kontroversielt å kritisere dette bildet - ikke bildet i seg selv...
Middelaldersk
Det er ikke normalt å vikle inn hodet, håret og halsen i et tøystykke. Dette har absolutt ingen fordelaktig funksjon. Hadde det hatt det, hadde mennesker over hele verden, uansett religion, brukt det. Slike naive kampanjer bidrar til en normalisering av middelalderske skikker, som barneekteskap og kjønnslemlestelse. Utrolig nok virker det som om mange tror at det er en god sak og at man viser toleranse og inkludering ved å vise frem unge kvinner og jenter i hijab eller andre undertrykkende plagg på TV, i motemagasiner, sportskataloger, infobrosjyrer fra myndigheter og annen reklame og propaganda. Det man i realiteten gjør er å bidra til å skru klokken i Norge og andre vestlige samfunn hundrevis av år tilbake i tid. Signalet til mennesker som kommer til landet vårt er at de ikke trenger å tilpasse seg de skikkene, de verdiene og den kulturen som gjelder i deres nye hjemland.

Går ikke ihop
Det at man på den ene siden hevder at man står for at alle mennesker har lik verdi, for så på den andre siden ikke bare fremme at gutter og jenter behandles forskjellig men også fremme det syn at jenter og kvinner som ikke dekker seg til er uanstendige og når de blir litt eldre betraktes som horer, det går bare ikke ihop. Ved å godta hijab fremmer man det syn at jenter og kvinner er noen annens eiendom og at hennes verdi ligger i jomfrudommen.

Iver etter flerkultur
På kvinnedagen vil jeg rope ut at det snart en gang for alle må bli slutt på samfunnets iver etter å tilpasse seg flerkulturen i så stor grad at man gir avkall på og nedvurderer norske verdier og grunnholdninger. Hijab er et politisk verktøy som kun har én hensikt: Å frata kvinnen sin verdighet og retten til å mene, tenke eller se ut som hun vil. Å frata kvinnen sin frihet og gjøre henne til bærer av familiens «ære». Generelt er det naturligvis slik at de som kommer skal tilpasse seg det landet de kommer til og ikke motsatt.

Nulltoleranse
Jeg appellerer til alle gode krefter i samfunnet om å stå opp mot æreskultur, æresrelatert vold og undertrykkende plagg som hijab. Dette henger nemlig nøye sammen. Her er det faktisk snakk om enten eller og vi bør ikke gå inn på misforståtte og naive kompromisser. Det finnes faktisk ingen «æreskultur light» som vi skal være tolerante til. Det er på tide med en konsekvent nulltoleranse. Hvis jeg skulle tenke den usannsynlige tanken at jeg noensinne skulle gå i tog 8. mars, er dette den eneste parolen jeg kunne tenke meg å gå under: Nulltoleranse mot æreskultur!

NEI TIL NORMALISERING: Småjenter i hijab skal ikke løftes frem som noe akseptabelt og normalt

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar