torsdag 11. oktober 2018

Trivsel gjennom riktig ernæring og spennende mat

Frp har alltid vært opptatt av eldreomsorg og spesielt ernæring for eldre. Vi ønsker derfor et matløft, der vi skaper glede og trivsel gjennom riktig ernæring og god og spennende mat.

Mye av maten på alders- og sykehjem er bra, men kan bli bedre. For å vekke appetitten bør maten være fargerik, næringsrik og ikke minst smakfull. De eldre bør samtidig ha valgmuligheter og kunne få tilpassede måltider, for eksempel tilpasset dem med nedsatt svelge- og tyggefunksjon og sykdom som diabetes.

I dag er altfor mange eldre underernærte. Det kan være flere årsaker til det, men mange eldre får i dag servert mat som kommer fra industrikjøkken eller såkalte sentralkjøkken. Dette gir ikke alltid gode måltidsøyeblikk. De eldre fortjener sunn og god mat. Vi må derfor sikre at de får servert mat som gjør at de har lyst til å spise. Måltidet skal være et høydepunkt. I Asker lages middagsmaten til kommunens alders- og sykehjem ved sentralkjøkkenet på Solgården sykehjem. Det lages også mat til boliger med service. Maten vakuumpakkes i plast, kjøres ut og varmebehandles i emballasjen.

Regjeringen bidrar
Landbruks- og matminister Bård Hoksrud har uttrykt at regjeringen ønsker å bidra til flere gode måltider på sykehjem, redusere underernæring hos den eldre befolkningen og gi dem som jobber i eldreomsorgen faglig påfyll. Han har sammen med eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen skrevet til samtlige norske ordførere og bedt dem om å forbedre maten til de eldre. Stortingsmelding nr. 15 (2018) sier at «eldre som får i seg nok mat og riktig mat, har det bedre og holder seg friske lenger.» Forskning bekrefter at tiltalende mat motvirker underernæring. Kan vi oppnå dette med sentralkjøkken, eller bør vi vurdere lokale løsninger?


STORTINGSMELDING: Eldre som får i seg nok og riktig mat har det bedre og holder seg friske lenger.
God livskvalitet - penger spart
Når vi kan oppnå god helse og god livskvalitet gjennom måltider, får vi omsorg gjennom mat. Hvis vi tenker langsiktig, kan god, ernæringsrik og delikat mat bidra til færre sykehusinnleggelser blant eldre som bor på institusjon. Totalt sett kan det bety at kommunene sparer penger. Tall fra Helsedirektoratet viser at norske sykehus kan spare 800 millioner kroner ved å forebygge underernæring og at liggetiden for dem som blir diagnostisert og behandlet, kan reduseres med rundt 20 prosent. Et målrettet arbeid med sykehjem og hjemmesykepleie vil ifølge direktoratet gi enda større økonomiske gevinster. Dette kan derfor ikke kun vurderes opp mot hva det koster å etablere lokale kjøkkenløsninger. Det kan også finnes hybridløsninger, hvor man beholder det beste fra sentralisering og lokale løsninger.


ØKT LIVSKVALITET: Økt livskvalitet gjennom riktig ernæring gir også økonomiske gevinster. 
Tar utfordringen
Vi i Asker Frp tar utfordringen fra Hoksrud og vår egen regjering på alvor og vil samarbeide med beboere, ansatte og andre som kan bidra til at våre foreldre og besteforeldre kan glede seg til måltidene. Vi er derfor svært godt fornøyd med at Fremskrittspartiet i regjeringsplattformen har fått gjennomslag for en tilskuddsordning til etablering av kjøkken i sykehjem. Dette er basert på en ordning i Danmark og skal gi et bedre tilbud for eldre på institusjon. Fremskrittspartiet er opptatt av å sikre en varm og verdig eldreomsorg, og maten er en stor del av dette. Derfor mener vi at det å få kjøkkenet tilbake på sykehjemmene er noe vi må se på.

Prioritert sak
Riktig ernæring gir færre og kortere sykdomsperioder, økt livsglede – og lyst til å være i aktivitet. Halvparten av nordmenn har et dårlig inntrykk av maten eldre får på institusjon, viser en ny undersøkelse. I tillegg sier 60 prosent av oss at politikerne ikke har saken høyt nok på agendaen. Vi vil sette saken øverst, og dermed bidra til at Asker kommune skal bli et enda bedre sted å bli gammel i.

Det blir en vinn-vinn-situasjon for både de eldre og kommunen for øvrig.



Dette innlegget ble skrevet sammen med min partikollega Judith Horntvedt, som et innspill til Budstikka. Det ble publisert som et innspill til side 3 onsdag 10.10.18, og ligger også på Budstikkas debattsider på nettet. Trykk på denne linken for å komme dit.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar