Det går ikke lenger å ignorere klanpolitikken. Det er mistanker om fusk og feil under riksdagsvalget en rekke steder i Sverige. Flere av tilfellene skal dreie seg om medlemmer av politiske partier som har fulgt velgere inn i valglokaler og avlukker for å hjelpe dem med å stemme. En del tilfeller er også politianmeldt, ifølge den svenske avisen Dagens Nyheter. I flere svenske kommuner kan det potensielt bli omvalg. Degerfors kommune har politianmeldt to lokalpolitikere for utilbørlig valgpåvirkning. En av dem har angivelig tilbudt penger i bytte mot stemmer. Det rapporteres også om utilbørlig påvirkning der særlig mannlige familiemedlemmer har fulgt kvinnene inn i valglokalet og helt inn i stemmeavlukket. Det har videre kommet signaler om stjålne valgsedler og trusler mot dem som har tatt imot stemmer. Den danske Venstre-politikeren Michael Aastrup Jensen sier til danske medier at han aldri har sett noe som kommer i nærheten av hvor udemokratisk det svenske valget var. - Det er så langt unna noe som minner om europeisk standard, sier han. Aastrup-Jensen har tidligere blant annet vært valgobservatør i Russland. Han er i dag utenrikspolitisk talsperson for danske Venstre.
Salg av stemmer
To dager før valget avslørte SVTs Uppdrag Granskning hvordan Ali Khalil, gruppeleder for Miljöpartiet i Botkyrka, tilbød å selge Moderaterna 3.000 av forsamlingens stemmer. Betalingen? Tomt og byggetillatelse for en ny moské i Botkyrka kommune. Det svenske valget var så jevnt at 3000 stemmer helt klart hadde påvirket utfallet. Khalil etterforskes nå for forsøk på politisk korrupsjon. «Avsløringen viser hvordan parallelle samfunn truer demokratiet», skriver Expressens kommentator Federico Moreno. Og la meg legge til: Med parallelle samfunn ser vi også fremveksten av en klankultur. Sverige fremstår mer og mer som en middels bananrepublikk, og nå går det altså også på demokratiet løs. Det er svært alvorlig. Den svenske statsviteren Bo Rothstein uttaler at dette er en form for korrupsjon som i andre land har hatt negative effekter på demokratiet. Etter «Uppdrag Gransknings» reportasje er Khalil anmeldt til svenske påtalemyndigheter.
Demokratiet ute av spill
Demokratiet ute av spill
En forsmak fikk Sverige allerede for en del år siden. I en artikkel i det svenske nyhetsmagasinet Fokus fra 2012 fortelles det om hvordan politikeren Metin Ataseven (M) plutselig fikk hundrevis av stemmer fra velgere som tidligere hadde stemt Sosialdemokraterna. Dette skremte «sossarna», som ikke skjønte hvordan en persons vandring fra venstresiden til høyresiden i politikken ble fulgt av hele slekten. Dette har altså lite med politikk å gjøre, og det blir ikke så vanskelig å forstå når man kjenner til fenomenet klansamfunn. Det er både deprimerende og dypt urovekkende at man begynner å se slike strukturelle endringer i det svenske samfunnet og i det som tidligere var kjent som et stabilt demokrati. Hos visse grupper går slekten – eller klanen - foran alt annet. Klanmentaliteten kan gjennomsyre en hel kommune (her er det snakk om Södertälje), fra «grasrota» og hele veien opp til toppsjiktet. Rettsaken mot det såkalte Södertäljenettverket sjokkerte store deler av Sverige. Men har det endret seg til det bedre? Tvert imot. Slik holder det på å bli i politikken. Og slik er det i mange land man ikke ønsker å bli sammenlignet med: Man forhandler om stemmene. Man forhandler om plasser og posisjoner. Om man melder seg inn i et parti kommer man ikke alene men har potensielt med seg flere hundre stemmer. Dette har allerede påvirket svensk politikk, og på sett og vis setter dette demokratiet – slik vi kjenner det – ut av spill. Partiet blir bare et redskap for å holde seg ved makten, ideologi og politiske prinsipper betyr ingenting. Det fremste målet blir å befeste sin makt gjennom politikken.
Kriminalitet
Kriminalitet
Det må forøvrig nevnes at Södertälje er en av Sveriges beste kommuner på integrering. Da kan man saktens lure på hvordan politikken ser ut i de andre kommunene. Men det er det nok få i Sverige som lurer på. Klanmentalitet og klankultur har også stor betydning for kriminalitetsutviklingen og for kriminalitetsbildet. I Tyskland domineres den organiserte kriminaliteten av arabiske og tyrkiske storfamilier: Narkotikahandel, utpressing, illegal gambling, ran og ulike typer svindel er bare noen av områdene. Statssekretær i det tyske innenriksdepartementet, Hans-Georg Engelke, har tatt bladet fra munnen: - I fremtiden må vi være mye mer konsekvente og slå mye hardere til mot klan-kriminalitet, sier han. Engelke mener at klankriminaliteten gir et veldig negativt bilde av integreringen i Tyskland, og at den truer den tilliten borgerne har til rettsstaten. Dette er uakseptabelt, understreker han i et intervju med storavisen «Bild». Det anslås at klankriminalitet knyttet til arabiske og tyrkiske storfamilier kan omfatte så mange som 200.000 medlemmer.
KLAN-KRIM: I følge Badische Zeitung står libanesiske storfamilier og klaner bak store deler av kriminaliteten i Ruhr-området. |
Naiv politikk
Vil vi ha det slik? Selvfølgelig ikke. Samtidig kan man ikke la seg overraske av at klankultur og klanmentalitet synes å være på fremmarsj i den vestlige verden. Det er naturligvis så enkelt som at jo flere innvandrere fra disse landene, jo mer likt blir samfunnet vårt landene disse innvandrerne kommer fra. En slik utvikling ønsker ikke jeg.
DEL AV PROBLEMET: En mislykket innvandrings- og integreringspolitikk har gjort at klankulturer er på fremmarsj i Vetsen. |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar