I dag vedtok formannskapet i Asker nye og mye strengere forskrifter på grunn av korona-situasjonen. Det skjedde mot min stemme, da jeg mener at de forskriften formannskapet vedtok så sent som mandag, er gode nok for Asker. De var basert på gode, balanserte vurderinger og lokalt skjønn. Inngripende men ikke ødeleggende, slik de nye forskriftene er. Dette vil gå hardt utover utelivsbransjen og treningssentrene.
Jeg kan ikke se noen annen grunn til at formannskapet gjorde dette enn at Asker fikk beskjed om å legge seg på tilnærmet identiske forskrifter som Oslo. Men det er ikke Oslo som setter standarden for hva vi foretar oss i Asker. Oslo er veldig annerledes både når det gjelder smittetrykk, demografi, bosettingsmønster, reise- og arbeidsvaner.
Mange lurer på hvor de finner de nye forskriftene. Jeg har derfor publisert dem her i sin helhet. Og for ordens skyld: Grunnen til at man forskriftsfester regler er at man da kan straffesanksjonere brudd på reglene. Ellers ville man ikke hatt hjemmel til det.
Utkast til ny forskrift for Asker kommune datert 10.11.2020
§ 1. Stenging av offentlige steder og virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- eller fritidsaktiviteter innendørsOffentlige steder og virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- eller fritidsaktiviteter som samler mennesker innendørs, skal holde stengt. Dette omfatter blant annet:
a) Treningssentre og lignende steder.
b) Museer.
c) Kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder.
d) Bingohaller, bowlinghaller, spillehaller, lekeland og tilsvarende steder der det pågår underholdnings- og fritidsaktiviteter
e) Svømmehaller, spaanlegg og hotellbasseng.
Likevel slik at følgende tilbud kan holde åpent:
1. Skolesvømming, svømmekurs og svømmetrening for barn og unge under 20 år og svømming for profesjonelle utøvere.
2. Rehabilitering og opptrening som tilbys individuelt eller i mindre grupper med arrangør
3. Annen individuell behandling som det kan bestilles time til og hvor bad er en del av behandlingen.
Første ledd gjelder ikke:
1. Offentlige steder og virksomheter der det foregår organiserte fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år. Likevel slik at det ikke skal pågå fritidsaktiviteter for voksne over 20 år på slike steder.
2. Aktivitetshaller som tilbyr egenorganisert aktivitet for barn og unge under 20 år.
3. Tros- og livssynshus.
4. Fritidsklubber for barn og ungdom.
5. Biblioteker.
6. Gallerier og annen utsalg av kunst.
7. Steder der det pågår aktiviteter for toppidretten og profesjonelle kulturaktører.
8. Rehabilitering og opptrening som tilbys individuelt på treningssentre og lignende steder.
§ 2. Bruk av munnbind
De som oppholder seg innendørs på offentlige steder skal – i tillegg til å holde avstand til andre personer som ikke er i samme husstand eller skole- eller barnehagekohort – bruke munnbind slik som nærmere omtalt i andre og tredje ledd og i tråd med Folkehelseinstituttets anbefalinger om bruk av munnbind. Plikten til å bruke munnbind gjelder ikke for barn under 12 år eller for personer som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.
Plikten til å bruke munnbind gjelder for følgende personer i følgende situasjoner:
a. Når det ikke er mulig å holde en meters avstand til medreisende skal reisende i kollektivtransporten bruke munnbind. Dette gjelder også på innendørs stasjonsområder.
b. Sjåfør og passasjerer i taxi skal bruke munnbind under hele turen. Det samme gjelder sjåfør og elever i bil som brukes i kjøreopplæring.
c. Når det ikke er mulig å holde en meters avstand ut over kortvarige passeringer til andre enn husstandsmedlemmer, skal det brukes munnbind i butikker, i fellesarealene på kjøpesentre, på serveringssteder, i tros- og livssynshus og i lokaler for kultur-, sports- og fritidsaktiviteter.
Plikten til å bruke munnbind gjelder ikke for de som trener eller utøver tilsvarende fysisk aktivitet. Plikten til å bruke munnbind gjelder for ansatte på steder hvor det ikke er mulig å holde en meters avstand til besøkende. Den gjelder likevel ikke for ansatte på steder hvor det er iverksatt andre smitteverntiltak for ansatte som bruk av visir, skillevegger o.l. i henhold til folkehelseinstituttets anbefalinger.
§ 3. Lokale begrensninger for arrangementer og sammenkomster
Ved gjennomføring av arrangementer og sosiale sammenkomster, gjelder følgende lokale begrensninger i tillegg til reglene i nasjonal forskrift av 27. mars 2020 nr. 470 om smitteverntiltak mv. ved koronautbruddet (Covid-19-forskriften):
a. Innendørs arrangementer:
Det er ikke tillatt å gjennomføre arrangementer innendørs. Forbudet omfatter likevel ikke:
1. Begravelser og bisettelser. Ved gjennomføring av slike arrangementer skal det være fast seteplassering av alle som ikke er unntatt fra avstandskrav i medhold av Covid-19- forskriften § 13 c tredje ledd.
2. Vielser, dåp og lignende ritualer. Ved gjennomføring av slike arrangementer skal det ikke være tilskuere til stede.
3. Kamper, konkurranser, forestillinger og tilsvarende arrangementer der profesjonelle aktører deltar. Ved gjennomføring av slike arrangementer skal det ikke være tilskuere til stede.
b. Utendørs arrangementer:
Ved gjennomføring av utendørs arrangementer, skal det ikke være flere enn 200 personer til stede samtidig. Arrangøren skal sørge for at alle deltakere som ikke er i samme husstand eller skole- eller barnehagekohort skal kunne holde minst en meters avstand til andre som ikke er i samme husstand, målt fra skulder til skulder, også når det er fastmonterte seter. c. Private sammenkomster som ikke er arrangement: Det er ikke tillatt å arrangere eller delta i private sammenkomster med flere enn 10 personer til stede samtidig. Forbudet gjelder ikke sammenkomster der alle de tilstedeværende er fra samme husstand. Selv om antallet deltakere er 10 eller færre, er det kun tillatt å arrangere eller delta i private sammenkomster i lokaler som er dimensjonert slik at alle deltakerne kan holde en meters avstand til andre deltakere som ikke er i samme husstand eller skole- eller barnehagekohort.
§ 4. Idrett, organisert trening og fritidsaktiviteter, mv.
Det er ikke tillatt å organisere eller gjennomføre kamper, cuper, stevner, turneringer o.l. for barn og unge under 20 år. Organisert trening og andre organiserte fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år kan gjennomføres, men ikke samlinger med andre eller flere deltakere enn de som vanligvis deltar i aktiviteten eller på annet sted enn der aktiviteten vanligvis gjennomføres.
§ 5. Krav til smittevernfaglig forsvarlig drift ved visse virksomheter
Virksomhet som drives i kjøpesentre og andre butikklokaler, og lokaler som ikke er stengt i medhold av § 1, skal, for å kunne holde åpent, drives smittevernfaglig forsvarlig. Med smittevernfaglig forsvarlig drift menes at virksomheten skal følge eventuelle bransjestandarder for smittevern, samt ha egne skriftlige rutiner for god hygiene og godt renhold og sørge for at rutinene følges. Videre skal virksomheten organiseres slik at besøkende og gjester som oppholder seg i virksomhetens lokaler kan holde to meters avstand til personer som ikke er i samme husstand eller skole- eller barnehagekohort. Tillatt antall besøkende i lokalet skal beregnes ut fra størrelsen på lokalet. Det skal om nødvendig gjennomføres vakthold for å sikre at kravet etterkommes. Kommunedirektøren kan stenge virksomhet som ikke overholder kravene til smittevernfaglig forsvarlig drift, jf. smittevernloven § 4-1 tredje ledd.
§ 6. Skjenkestopp
Serverings- og skjenkesteder som holder åpent, kan ikke skjenke alkohol. Kommunedirektøren kan stenge virksomheter som ikke overholder kravene til smittevernfaglig forsvarlig drift og kravene i denne bestemmelsen, jf. smittevernloven § 4-1 tredje ledd.
§ 7. Hjemmekontor
Arbeidsgivere skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra så langt det er praktisk mulig. Arbeidsgivere skal kunne dokumentere at beskjed om hvordan dette skal gjennomføres i virksomheten er gitt ansatte.
§ 8. Karantene
Innbyggere og besøkende i Asker kommune skal etterleve de til enhver tid gjeldende karantenereglene. Innbyggere i Asker kommune skal tilrettelegge for å kunne være i karantene i egen bolig. Overnattingssteder skal tilrettelegge for å kunne ivareta gjester i karantene.
§ 9. Ansvar
Asker kommune påtar seg ikke økonomisk ansvar som følge av de pålagte tiltak.
§ 10. Ikrafttredelse og varighet
Forskriften trer i kraft 13.11. kl. 00:01 og gjelder inntil videre.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar