fredag 28. februar 2020

Vaksine er ingen privatsak

Heldigvis vil israelske forskere ha fremstilt en vaksine mot coronaviruset om få uker. Da regner jeg med at rødgrønne boikott-nisser vil avstå siden vaksinen blir produsert i Israel. Situasjonen aktualiserer også diskusjonen rundt vaksinemotstand

La det være sagt med en gang: Vaksinering er ingen privatsak. Vaksinemotstand er egoistisk og lite solidarisk. Jeg er derfor veldig glad for at Fremskrittspartiet vil stille krav for å sørge for at alle barn følger barnevaksinasjonsprogrammet. Det bør få konsekvenser dersom du unnlater å vaksinere deg selv eller barna dine og dermed setter andre menneskers liv i fare. Du har ingen rett til å utsette andre og deres barn for smitte av alvorlige sykdommer. Derfor vil FrP innføre krav om dokumentert vaksinasjon for å få plass i offentlige barnehager, og tillate arbeidsgivere å stille vaksinasjonskrav til sine ansatte.

Vaksine er viktig
Sykdommer som har vært utryddet i Norge kommer tilbake som følge av vaksinemotstand, innvandring og turisme, og det er viktig at vi ikke glemmer hvor viktige vaksiner er. Hvis for mange er uvaksinerte, mister vi gruppeimmuniteten vi har mot disse utryddede sykdommene, og det vil ramme de svakeste, som små barn, først. Videre er det viktig å utvikle vaksine når vi risikerer en pandemi, som nå.

Global helsetrussel
Verdens Helseorganisasjon (WHO) har trukket frem vaksinemotstand som en av de største truslene mot global helse. Når WHO går til det høyst uvanlige skritt å definere en «motstandsbevegelse» som en av verdens største helsetrusler, er det ikke hverdagskost, men et kraftig signal om alvoret i denne saken. Vi har derfor alle et ansvar og vaksine er absolutt ingen privatsak. For det handler ikke bare om vår egen beskyttelse og helse, men like mye om at våre valg kan få store konsekvenser for andre med en skjørere helse enn vår. 



AKTUALISERT DEBATT; Coronaviruset aktualiserer debatten rundt vaksinemotstand
Uante konsekvenser
Vi ser dessverre en økende vaksinemotstand i den vestlige verden. Vaksinedekningen går ned. Det kan fort få uante konsekvenser. Når noen av ulike grunner velger ikke å vaksinere sine barn, eller seg selv, kan andre komme til å betale en høy pris. Jeg skal selvfølgelig ikke stikke under en stol at vaksiner ikke er uten bivirkninger for alle. I omfang og konsekvens er imidlertid bivirkningene ubetydelige sammenlignet med sykdommene de beskytter oss mot. Det er viktig at vi minner hverandre om dette i disse tider. 

Kunnskap bør trumfe følelser
Forskning handler om å søke sannhet og svar, om kunnskap, fakta og dokumentasjon. Det igjen skal ligge til grunn for helsemyndighetenes anbefalinger om helsetiltak. Så enkelt, men likevel så vanskelig. For det er slett ingen automatikk i at kunnskap trumfer følelser når den enkelte av oss tar sine helsevalg. Men det er viktig at vaksinemotstandere ikke lar tro og følelser styre egne valg som kan få fatale konsekvenser for andre. Den raske spredningen av coronaviruset, som skyldes at vi mennesker ikke har immunitet mot det, bør være en kraftig påminnelse.


RASK SPREDNING: Den raske spredningen av coronaviruset skyldes at befolkningen ikke er immun.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar