torsdag 19. desember 2019

Lykkelig jul for Kita

Saken om lille Kita, som nylig ble funnet med sammenteipede labber i en plastpose i en bekk, har opprørt mange. Heldigvis gikk det bra, men saken aktualiserer satsingen med å få på plass et dyrepoliti over hele landet.

Mishandling av både familiedyr og dyr som utnyttes i landbruket, synes å være økende. Stadig bringer media sjokkerende historier om sadistiske overgrep mot dyr, dumping av familiedyr og tragedier der dyr etterlates for å dø av sult og vanstell.
På Fremskrittspartiets landsmøte i 2017 var jeg med på å vedta at vi skulle få på plass et landsdekkende dyrepoliti. Vi er i full gang med å innfri dette. I regjering har Fremskrittspartiet sørget for å opprette dyrepoliti i en rekke politidistrikter. I årets statsbudsjett følger regjeringen opp Granavolden-plattformen med å utvide ordningen med dyrepoliti ved å opprette en ny enhet i Troms politidistrikt. Samtidig styrkes Mattilsynets arbeid med å bekjempe alvorlig kriminalitet mot dyr. 


Egen dyrepolitienhet
Jeg vil jobbe for at Oslo politidistrikt enhet vest får en egen dyrepolitienhet. Det er nødvendig. Vold mot dyr er en alvorlig forbrytelse, men dessverre opplever vi ofte at kriminalitet mot dyr ikke blir etterforsket og ikke ender med rettskraftig dom. Egne dyrepolitienheter i politidistriktene ser ut til å snu denne trenden, og erfaringene fra Trøndelag er gode. Samarbeidet mellom politiet og Mattilsynet er kraftig forbedret, saksgangen går fortere og bevissikringen er blitt langt bedre. Flere studier peker på en sammenheng mellom vold mot dyr og vold mot mennesker. Effektiv bekjempelse av dyremishandling kan derfor bidra til oppdagelse og forebygging av vold mot mennesker.
JA TIL DYREPOLITI: Vold mot dyr er en alvorlig forbrytelse, men dessverre opplever vi ofte at kriminalitet mot dyr ikke blir etterforsket og ikke ender med rettskraftig dom. 
Meningsløst av Budstikka
En lederartikkel i Budstikka for noen år siden hadde tittelen: «La oss få slippe eget dyrepoliti». Lederartikkelen er meningsløs og her stilte avisen seg på feil side av rettferdighet og rettsoppfatning. Budstikka hevder i nevnte leder at dyrepoliti er gal bruk av samfunnets midler. Jeg tror svært mange mennesker er uenige i dette, og har et annet syn på samfunnet enn lederskribenten.
Saken om Kita er dessverre ikke enestående. Vi har hørt om hvordan hunder forlates i veikanten eller dumpes i vannet med kjetting rundt halsen. Rekordmange dyr lider og blir forlatt. I snitt forlates over 20 kjæledyr i Norge hver dag. Dette viser at det haster å få på plass et dyrepoliti over hele landet

Bedre kompetanse
Dyrepolitiavdelingene handler om å sørge for at hvert politidistrikt har god kompetanse på å etterforske og få brakt dyremishandling og vanskjøtsel til retten, og slik signalisere til samfunnet at man ikke kommer unna med å mishandle eller vanskjøtte dyr. Det blir feil å sette Mattilsynet og Økokrim opp mot dyrepolitiavdelingene. Dette er tre viktige ledd som alle må være på plass for å få effektiv bekjempelse av kriminalitet mot dyr.
Heldigvis får Kita et nytt hjem. En bedre julegave kan neppe tenkes for den lille, tapre og helt uskyldige skapningen. Jeg ønsker både tobente og firbente en riktig god jul!

OPPRØRENDE: Saken om lille Kina har opprørt mange, og har synliggjort behovet for dyrepoliti. Budstikka har omtalt saken i flere artikler. Bildet er hentet fra denne artikkelen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar