torsdag 7. februar 2013

Ugandas regjering raner statskassen for å betale tilbake bistandspenger

Utviklingsminister Heikki Holmås er fornøyd med at Uganda betaler tilbake 23 millioner kroner etter avsløringer om massiv korrupsjon med norske bistandspenger, kunne flere norske medier berette denne uken. Det er vel og bra, men det er likevel bare halvparten av historien. De samme mediene har unnlatt å omtale at Ugandas regjering raner statskassen for å tilbakebetale de stjålne bistandsmidlene.
 
Ugandas regjering har bare forsynt seg av skattebetalernes penger uten tillatelse fra parlamentet, skriver den ugandiske dagsavisen Daily Monitor. Tirsdag refunderte Uganda 4 millioner Euro til Irland, penger som skulle vært brukt til gjenoppbygging i det nordlige Uganda, men som i stedet forsvant i statsapparatet. Høytstående embedsmenn med solide politiske forbindelser er anklaget for svindelen. Som omtalt i norsk rikspresse har også Norge, i likhet med Sverige og Danmark, fått løfte om refusjon av svindlede bistandsmidler.

Nestsjef i det ugandiske finansdepartementet, Keith Muhakanizi, bekrefter at Irland har fått sine penger og at de øvrige giverlandene vil få sitt. Han sier til Daily Monitor at presidenten eller finansministeren lovlig kan bruke offentlige midler og bare trenger parlamentets godkjennelse i løpet av fire måneder… 
Det er så langt uklart om det er president Museveni eller finansminister Maria Kiwanuka som har gitt ordre om tilbakebetaling av midler, som antikorrupsjons-aktivister krever skal refunderes av de som har vært involvert i svindelen.

Det er slett ikke første gang at regjeringen henter penger i finansdepartementet uten parlamentets forhåndsgodkjennelse. For to år siden hentet sjefen for Bank of Uganda, Tumusiime Mutebile, hele 740 millioner dollar fra landets valutareserver for å betale for seks Sukhoi SU jagerfly, som var kjøpt av den statlige russiske våpeneksportøren Rosoboronexport. President Museveni skal ha gitt ordre om flykjøpene, som i ettertid ble godkjent av parlamentet av «helt nødvendige sikkerhetsmessige årsaker.»

Mr. Tim Lwanga, formann for parlamentets finanskomité, sier til Daily Monitor at han tror det kan bli vanskelig å overbevise parlamentet om at det skal brukes ekstraordinære statlige midler for å dekke regelrett svindel.MASSIV SVINDEL: Det er avdekket massiv svindel med blant annet norske bistandspenger i Uganda, der avisen Daily Monitor kan fortelle at regjeringen ganske enkelt forsyner seg av statskassen for å betale pengene tilbake.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar