tirsdag 17. mai 2011

17. mai på Skaugum

Som leder av årets 17. komité i Asker hadde jeg i morges æren og gleden av å holde 17. mai-talen på Skaugum. Seremonien på Skaugum gir en helt unik opptakt til feiringen i Asker. Under kan du lese talen i sin helhet.

Deres kongelige høyheter, ordfører, medlemmer av 17. mai komiteen, - kjære alle sammen!

Gratulerer med dagen!

Jeg har, som dere, gledet meg lenge til denne festdagen. Årets største festmarkering som samler alle i hver bygd og by, små og store. Ja, hele nasjonen opplever en helt spesiell festrus som vi vet mange misunner oss litt.
Det er en stor ære og glede å få stå her som leder av årets 17. mai komité i Asker, og jeg skal innrømme at hjertet svulmer litt ekstra. Askers tradisjoner for nasjonaldagen er sterke - og mange har gode minner fra barndommens feiringer.

Det er minner som jeg tror mange av oss deler, men vi skal også dvele litt ved de faktiske forholdene som gjør at vi kan feire denne dagen.
Om det er tid for glede er denne spesielle dagen også en dag for refleksjon.
Grunnloven setter en høy standard for hvordan vi som nasjon og folk skal opptre. Ytringsfrihet, menneskerettigheter og likeverd er prinsipper som står sterkt i vårt demokratiske samfunn. Verdiene toleranse og gjensidig respekt er også spesielt viktige og utgjør grunnstammen i samfunnet vårt.

Våre demokratiske rettigheter og grunnprinsipper må vi aldri ta for gitt. De må tas godt vare på og dyrkes videre slik at de i all fremtid anses som viktige og verdifulle. Det er en viktig påminnelse her vi nå står – feststemte og høytidelige – men også noe vi ellers gjerne kan minne hverandre om!

Her i Asker er vi spesielt privilegerte ved at kronprinsfamilien hvert år gjør ekstra stas på vår 17. mai feiring. Det gir en helt spesiell ramme og en fantastisk start på dagen! På vegne av 17. mai komiteen og hele bygda benytter jeg anledningen til å takke dere for den gjestfriheten, gleden og varmen vi opplever ved å få anledning til å starte dagen her på Skaugum.
Hele bygda setter utrolig stor pris på dere og vi er ekstra stolte av deres fantastiske innsats som gode ambassadører for Asker og for nasjonen vår.

Helt til slutt vil jeg nok en gang gratulere alle med dagen og jeg ønsker dere alle en flott feiring av 17. mai!

Vi avslutter med tre ganger HURRA!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar